Sluit menu

Stof tot nadenken

13.12.2017
Stof tot nadenken

“Natuurlijk had ik die paar honderd euro liever uitgegeven aan wat mooi gereedschap, maar thuis komen zonder een stofsnotneus is uiteindelijk belangrijker.” Het was nota bene een in deeltijd zzp’ende meubelmaker, die me dit vertelde. Al zijn stationaire machines hebben stofafzuiging en de handschuurmachine hangt aan een stofzuiger. En toch zag hij in het licht van de late middag altijd de stofdeeltjes door de ruimte zweven. Hij hing een flinke luchtreiniger midden in de werkplaats om dat fijne stof af te filteren uit de lucht.

Als het voor een kleine zzp’er die voor eigen risico en rekening werkt al de moeite is te investeren in zijn gezondheid, dan moet dat voor grote industriële werkplaatsen zeker de moeite zijn. Stof van de eik is slecht voor je neusslijmvlies, taxusfineer is giftig en van robinia kun je ernstig misselijk worden. Het gaat dus om gezondheidsrisico’s en bij langdurige blootstelling zijn die risico’s enorm. Het gaat dan vaak om aandoeningen aan m.n. je longen en luchtwegen.

Dat risico verkleinen begint bij de bron. Goede omkastingen om de stationaire machines, waar mogelijk. Goede – en goed geplaatste – stofafzuiging met goede filters aan de open machines. Gebruik een stofzuiger om machines schoon te maken, en dus geen compressor.

Een luchtreiniger die in de werkplaats hangt kan afvangen wat er toch nog aan fijne deeltjes in de lucht blijft zweven. Overdreven allemaal? Vraag het eens aan een collega die ziek thuis zit omdat hij langdurig zonder (goede) voorzieningen heeft gewerkt.

Als vakbond maken we met de werkgevers ook afspraken over de gezondheid van de mensen in de houtsectoren. Maar jouw gezondheid is niet alleen een zaak van werkgevers, het is vooral een zaak van de vakmannen in de werkplaats. Een echte vakman ben je pas als je ook de risico’s van je vak kent. Wij dragen graag bij aan je vakmanschap door erop te wijzen hoe je gezond en veilig je vak kunt uitoefenen.

Van je werkgever mag je verwachten dat er middelen zijn om gezond en stofvrij te werken. Van de vakman mag je verwachten dat hij of zij ook echt van die middelen gebruik maakt. Stofzuigen doe je daarbij niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook van die van je collega’s. Uiteindelijk willen we allemaal gezond ademend nog een tijdje mee gaan.

Arie Kasper, CNV Vakmensen

Terug naar overzicht