Sluit menu

Bij de les blijven

27.11.2017
Bij de les blijven

In het kader van de houtstofcampagne “Zuig je stof of stofzuig jij” ben ik op bezoek bij een opleidingsbedrijf tijdens de theorielessen van BBL-ers die meubelmaker of timmerman willen worden. Het is leuk om te doen en vergroot ook meteen weer mijn respect voor de docenten om zo gedreven les te geven aan leerlingen die volgens mij het liefst gewoon lekker bezig zijn in plaats van in een leslokaal te zitten.

Weerstand tegen regels

Eerst een korte uitleg over de risico’s die vooral het fijne houtstof met zich meebrengt. De gevolgen merk je vaak pas op de langere termijn. We gaan in gesprek over de praktijk. Er komt duidelijk naar voren dat in de praktijk toch (te) snel een bezem wordt gepakt in plaats van een stofzuiger. Er staat wel ergens een stofzuiger maar de bezem staat binnen handbereik en iedereen doet het op die manier. Het probleem is echter breder. De behoorlijk grote weerstand als het gaat om het naleven van diverse veiligheidsvoorschriften in de praktijk. Daarover werd gelukkig vrijuit gesproken. Het feit dat het niet comfortabel is, belemmerend werkt, omslachtig en tijdrovend is als je alles volgens de regeltjes doet. Een bedrijfscultuur waarin veilig en gezond werken niet stoer is helpt niet echt. De bezwaren zouden ondergeschikt moeten zijn aan zo veilig en gezond mogelijk werken.

Veilig en gezond werken op de agenda

Ik krijg sterk de indruk dat er in de praktijk bij vooral kleine bedrijven te weinig oog voor is en dat er door de ervaren collega’s ook niet altijd het goede voorbeeld wordt gegeven. Daarom wil ik er voor pleiten dat met de bedrijven die met leerlingen werken ( nog ) nadrukkelijker wordt afgestemd dat veilig en gezond werken een belangrijk aandachtspunt vormt bij de werkzaamheden. En dus ook een onderdeel van de beoordeling. De verantwoordelijkheid hierbij ligt bij de leermeesters en praktijkbegeleiders van bedrijf en school samen. Kennis en goed gedrag van de leerling op het gebied van persoonlijke veiligheid en gezondheid is een voorwaarde voor een omgeving waar je samen met collega’s goed werk levert.

Metingen

En wat houtstof betreft is het een heel praktisch lesonderwerp om met de beschikbare meetapparatuur met of door de leerlingen metingen te (laten) doen. Dat kan ook bij de bedrijven waar ze werken zoals in een aantal gevallen ook bij deze opleiding is gedaan.

Fedde Boonstra, FNV Bouwen & Wonen, bestuurder Meubel en Hout.

Terug naar overzicht