Sluit menu

De Stoffencheck-app

29.05.2018
De Stoffencheck-app

Eind 2016 kwam ik in dienst bij de FNV als beleidsadviseur arbo. Mijn eerste klus: “ontwikkel een app om werknemers te wijzen op de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen”. Toen de Inspectie SZW lucht kreeg van ons initiatief, wilden ze maar wat graag samenwerken. Ook de Inspectie ziet voorlichting namelijk als een belangrijke eerste stap naar veilig en gezond werk!

Inmiddels is niet alleen het idee van de app overgenomen door de Inspectie, maar ook ikzelf. Sinds april werk ik namelijk bij de Inspectie SZW. Eén van mijn eerste mijlpalen: de lancering van de Stoffencheck-app. Ik ben gewoon meeverhuisd met de app, moet je maar denken. En ik ben best trots op wat we hebben gemaakt: niet alleen als onderzoeker bij de Inspectie, maar zeker ook als (ex-)FNV’er.

De app geeft informatie over het werken met stoffen: de risico’s, of je er ziek van kunt worden, en welke maatregelen nodig zijn om veilig te werken. Niet alleen houtstof, hoewel dat specifiek aandacht krijgt onder het kopje “Tien beruchte stoffen”. Maar er zijn duizenden stoffen die gevaarlijk (kunnen) zijn. Dan helpt het als je die kunt herkennen. Dat zijn stap 1 en 2 van de app: ‘wat betekent dit pictogram eigenlijk?’, en ‘wat betekent deze H-zin?’. Vervolgens helpt de app bij het vinden van info over stoffen en van de relevante grenswaarde.

Het belangrijkste van de app is echter dat hij werknemers uitdaagt om met hun leidinggevende in gesprek te gaan over het beperken van risico’s. Stap 6 van de app (“Wat kan ik zelf doen?”) biedt informatie over je rechten als werknemer. Niet alleen bij het werken met houtstof, maar in het algemeen. Want ook al krijgt houtstof in de sector Bouw en Wonen op dit moment terecht veel aandacht, het is zeker niet het/de enige stof waar je iets mee moet. Vandaar dat de Inspectie SZW een groot programma Beroepsziekten (waarvan de eerste twee jaar gericht op gevaarlijke stoffen) heeft ontwikkeld, waar we de komende vier jaar vol op gaan inzetten.

Voor meer informatie over de app kun je de website van de Inspectie SZW of van de FNV raadplegen. De app is verkrijgbaar in de App store en Google Play Store. Zoek op Stoffencheck.

Jan Popma, onderzoeker bij de Inspectie SZW

Terug naar overzicht